Fanget opp av
Category: Diverse

Tap av habitat i ferskvann forklarer sjøaure-kollapsen

Tap av habitat i ferskvann forklarer sjøaure-kollapsen

En ny artikkel om sjøaurens bestandsutvikling anslår at produksjonen av sjøaureyngel og -smolt er redusert med 90% i 37 elver og bekker i Trondheim kommune i løpet av de senere 10-årene. Dette ansees som typisk for situasjonen i Midt-Norge. Årsaken er etablering av vandringshindringer og degradert kvalitet på gjenværende bunnareal. Opprinnelig hadde sjøauren en tilgjengelig vassdragslengde på 57 km i disse 37 vassdragene og et vanndekt areal på 187.000 m2. Det gjenstår nå bare 17 km og 59.000 m2. Lengde-…

Les mer Les mer

Salmon Living Lab: hvorfor har alle sovet i timen mens alarmklokkene har ringt?

Salmon Living Lab: hvorfor har alle sovet i timen mens alarmklokkene har ringt?

Det er flott at Salmar tar initiativ til å bygge et privat forskningssenter for å lære mer om husdyrhold av laks. Men hvorfor tok det så lang tid å erkjenne dette behovet? Var de så opptatt med å telle penger og bekjempe skatt at de glemte å sjekke om det brenner på dass? Oppdrett dreier seg ikke bare om å oppbevare størst mulig biomasse mest effektivt, som ser ut til å ha vært drivkraften bak etableringene av Salmar sin Ocean…

Les mer Les mer

HI med ny heder til underkjent forskning

HI med ny heder til underkjent forskning

Det begynner å bli en tradisjon at HI hedrer publikasjoner som er kompetent tilbakevist. Den siste i rekken er artikkelen Introgression of domesticated salmon changes life history and phenology of a wild salmon population[1]. François Besnier er førsteforfatter. I presentasjonen på HIs hjemmeside beskrives gjennombruddet slik: – Det robuste datasettet brukt i studien let oss demonstrere at gen arva frå oppdrettsfisk vert verande i populasjonen, og i tillegg at nærværet av gen med oppdrettsopphav er knytt til markante endringar i den ville…

Les mer Les mer

SINTEF med misvisende rapport om fôrråvarer

SINTEF med misvisende rapport om fôrråvarer

Sintef har nylig publisert en rapport om tilgangen på fôrråvarer til fiskefôr. Rapporten har tittelen Veikart for industriell fremstilling av norske fôrråvarer (protein) med undertittelen Et svar på det målrettede samfunnsoppdraget om fremstilling av bærekraftig norsk fôr til akvakultur og husdyrhold. Konklusjonen er at vi kan se langt etter norsk sjølforsyning av råstoff, selv med en sterk satsing på utvikling og industrialisering av norske ressurser på land og i hav. Sintef beregnet at vi kan klare å tilvirke 489 tusen…

Les mer Les mer

Skrekk-kurven

Skrekk-kurven

Gjennomsnittlig driftsresultatet pr tillatelse har stupt i 6-årsperioden 2016-2021. Årsaken er såkalte biologiske utfordringer, eller med andre ord dårlig drift. Båten bærer, fordi salgsinntekten pr tillatelse økte 61% i perioden 2013-2021, men resultatet før skatt økte bare 9%. Etter en voldsom økning i lønnsomheten fra 2015 til 2016, skapt hovedsakelig av 48% prisoppgang, har det gått nedover bakke.  I perioden 2016 til 2021 ble resultatet pr tillatelse redusert med 44%. Selskapene gjorde det bra, blant annet fordi antall tillatelser pr…

Les mer Les mer

Dårlig drift koster lakseoppdretterne 5 ganger mer enn lakseskatten

Dårlig drift koster lakseoppdretterne 5 ganger mer enn lakseskatten

Lakseoppdretterne tjener penger, men de fleste driver dårlig. Nullvekstregimet har skapt skyhøye priser, men også en kultur for å neglisjere en katastrofal utvikling av produktiviteten. Siden 2005 har produksjonskostnaden doblet seg, og den største kostnadsdriveren er biologiske problem. Hvorfor greier ikke oppdretterne å realisere potensialet i den avlsmessige framgangen? I kontrollerte forsøk har oppdrettslaks i avlsgenerasjon 12 minst dobbelt så rask vekst om villaks, men i praksis vokser villaks på beitevandring i havet raskere enn oppdrettslaks. Noe er altså grunnleggende…

Les mer Les mer

Vekst uten fôr: hva skjedde med camelinaolje?

Vekst uten fôr: hva skjedde med camelinaolje?

Skal lakseproduksjonen vokse, må det mer fôr til. Regjeringen sier i Hurdalsplattformen at råstoffet må komme fra bærekraftige kilder, og i størst mulig grad skal det produseres i Norge. NCE Seafood Innovation presenterte nylig en rapport om mulige nye råstoff for framstilling av laksefôr. Konklusjonen var at det ikke er mye å hente fra nye kilder i perioden fram til 2030, og i alle fall ikke i Norge. I dag produseres 8% av råvarene i Norge, og andelen blir mindre…

Les mer Les mer

Grunnrenta og omdømmet

Grunnrenta og omdømmet

Lanseringen av grunnrente på lakseoppdrett ga oss mange gøyale overskrifter. Regjeringen slokker lysene langs kysten. Det tas strupetak på Kyst- og Distrikts – Norge. Lakseriking raser: Vi har blitt lurt trill rundt. Hever kjøp av kapasitet etter forslaget om grunnrenteskatt. Skattebombe tar halve børsverdien. Investeringer vil nå flyttes ut av Norge. Grunnrenta er starten på nedbygginga av oppdrett. Ulltveit-Moe: – En gledens dag for det norske samfunnet. Fyrer av mot laksenæringen: På tide at de bidrar mer. Oppdrettsmilliardærene vil betale…

Les mer Les mer

Laks utnytter ikke fôret mer effektivt enn andre husdyr

Laks utnytter ikke fôret mer effektivt enn andre husdyr

Oppdrettsindustrien har publisert en rekke sammenligninger av effektiviteten i lakseoppdrett i forhold til landbrukets husdyr. Alle går i laksens favør med god margin. Slike sammenligninger er ikke så liketil å utføre som vi liker å tro. I denne artikkelen blir norsk oppdrettslaks sammenlignet med samla produksjon av husdyrprodukter i norsk landbruk. Resultatet er at samme mengde samfengt kraftfôr gir bare 8% mer animalsk protein i lakseoppdrett. Og tar vi i betraktning at storparten av kraftfôret som brukes av landbrukets husdyr…

Les mer Les mer

Fritidsfiske i sjøen – lovlig, urapportert, uregulert og bestandsregulerende

Fritidsfiske i sjøen – lovlig, urapportert, uregulert og bestandsregulerende

Aquabloggen har flere ganger omtalt mangelen på sikker kunnskap om hvor mye laks og sjøaure som fiskes i sjøen av fritidsfiskere. Eldre intervjuundersøkelser tyder på at det ble fisket minst like mye i sjøen som i elvene. På toppen av et stort og udokumentert sjølaksefiske, avslørte disse undersøkelsene også omfattende underrapportering fra elvefiskerne. En studie av fritidsfisket i sjøen med internasjonal koordinering ble gjennomført i 2017-2019. Det har så langt blitt publisert en rapport om folks fiskevaner. Fangstdata er enda…

Les mer Les mer

Drepes villaksen av biltrafikk eller p-piller?

Drepes villaksen av biltrafikk eller p-piller?

VRL mener laksen drepes av lus. Begrunnelsen er i realiteten svært enkel: villaksen fikk tilbakegang samtidig som oppdrettslaksen hadde framgang. Disse to fenomenene ble koplet sammen som årsak-virkning, fordi det var mye lus på oppdrettslaksen på 1980- og -90-tallet. Samtidighet og korrelasjon kan inspirere formulering av hypoteser om det ene fenomenet kan være årsak til det andre, men årsaksforklaringer krever mer, blant annet at alternative forklaringer etterprøves og eventuelt tilbakevises. Martin Jaffa skriver en ukentlig kommentar om laks på bloggen…

Les mer Les mer

Tiamin må nå bli et prioritert forskningstema

Tiamin må nå bli et prioritert forskningstema

Det kommer stadig nye rapporter som setter tilbakegang for villaks i sammenheng med mangel på tiamin (vitamin B1). En av disse handler om chinook-laks i Yukon River i Alaska. Her påviste forskerne at 3-5% av lakseeggene hadde et tiaminnivå som resulterer i yngeldødelighet, og 64% hadde så lite tiamin at subletale skader måtte påregnes. Forfatternes konklusjon var at tiaminmangel må antas å ha en populasjonsregulerende effekt, som bidrar til å forklare en halvering av chinookpopulasjonen i Yukon siden 2007. For…

Les mer Les mer

Norske Lakseelver med forsøk på pengeutpressing

Norske Lakseelver med forsøk på pengeutpressing

Jeg har mottatt et trusselbrev fra Norske Lakseelver vedlagt en faktura for bruk av en illustrasjon NL mener er beskyttet av åndsverksloven. Det dreier seg om den opprinnelige illustrasjonen øverst i artikkelen Grønt luselys i Hardanger? Jeg har nå byttet den ut med en egenprodusert illustrasjon, for å etterkomme NLs krav om at deres åndsverk må fjernes innen 05.03.2020. Jeg er jo egentlig en snill fyr.

Grunnrente for elveeiere?

Grunnrente for elveeiere?

Skal det først betales skatt av grunnrente, bør vel alle som høster grunnrente likebehandles. I så fall må også elveeierne skattlegges. De har en eksklusiv rett til villaksen, som er produsert av naturen og myndighetenes forvaltning. Det er kanskje lurere å peke på likhetsprinsippet enn å true med å flytte utenlands. Alle skjønner jo at dersom noen skulle ta med seg milliardene sine og flytte til utlandet, så blir gode lokaliteter liggende igjen i Norge. De vil helt sikkert bli…

Les mer Les mer

Villaksforskningens agenda

Villaksforskningens agenda

Villaksforskernes agitasjon mot oppdrettsnæringen bygger på 2 pilarer. Den første er påstanden om at oppdrettsnæringen er den viktigste trusselen mot villaksen. Den andre er at Norge er det viktigste villakslandet, og følgelig har Norge en spesiell, internasjonalt forankret forpliktelse til å verne norsk villaks. Kombinasjonen av internasjonal forpliktelse og oppdrettsskapt trussel er uimotståelig for politikere og andre med myndighet til å bevilge penger til forskning. Begge pilarene står på kvikkleire, og er i ferd med å rase sammen. Kan vi…

Les mer Les mer

Bør forskere beskyttes mot irriterende spørsmål?

Bør forskere beskyttes mot irriterende spørsmål?

NINA-sjef Norunn Myklebust har publisert en artikkel om utidig kritikk av NINAs lakseforskning. Her framstiller hun NINA-forskerne som offer for kritiske næringsaktører. Men forskerne er slett ikke den svake part. Det er de som sitter på definisjonsmakten, som gir forvaltningsråd til myndighetene, og som har sørget for at oppdrettsnæringen forvaltes ut fra et oppkonstruert hensyn til vill laksefisk. Dette har påført oppdrettsnæringen kostnader i milliardklassen og oppdrettsfisken store behandlingslidelser. Ansvaret for dette tilligger NINA og andre institutter som feilaktig har…

Les mer Les mer

Tiaminmangel hos laks har passert under radaren

Tiaminmangel hos laks har passert under radaren

Det er påvist naturlig tiaminmangel hos flere arter av fisk og sjøfugl rundt hele Nordkalotten. Det aktualiserer spørsmålet om også norsk villaks og oppdrettslaks lider av samme problem. Kan dette være en del av forklaringen på bestandssvingninger hos villaks og dårlig tilvekst hos oppdrettslaks? Målinger av tiaminnivået i norsk oppdrettslaks og villaks er opptil 3-5 ganger lavere sammenlignet med atlantisk laks i Nord-Amerika og andre laksearter. Det er behov for nye studier for å finne ut om dette faktisk er…

Les mer Les mer

Elvefiskere uten måtehold

Elvefiskere uten måtehold

Statistisk Sentralbyrå melder at sjølaksefiskerne økte fangsten med 11% fra i fjor til i år. Dette fikk Norske Lakseelver til å sette kaffen i halsen. De rykket ut med en melding om at fjordfiskerne ikke viser måtehold, i motsetning til elvefiskerne. – Det er sportsfiskere og grunneiere som bidrar til at elvene produserer nok fisk gjennom kultiveringstiltak og begrenset fiske. Sjølaksefiskerne på sin side bare høster, sa Torfinn Evensen, generalsekretær i NL. Men heller ikke sportsfiskerne viser måtehold. De fisker…

Les mer Les mer

Hva om fisk kan føle?

Hva om fisk kan føle?

Dette er tittelen på et kapittel i en ny bok om dyrevelferd i sin alminnelighet. Boka heter Animal Welfare in a Changing World. Bidragsyterne har det til felles at de vil gi husdyr utvidete rettigheter, først og fremst retten til liv uten lidelse. Kapittelet om fisk er skrevet av Victoria Braithwaite. Problemstillingen hun diskuterer er hva vi skal gjøre hvis fisk kan føle. Selv er hun ikke i tvil om at fisk kan føle smerte og har kapasitet for å…

Les mer Les mer

Morgenbladets avsløringer: fjellet som fødte ei mus

Morgenbladets avsløringer: fjellet som fødte ei mus

Morgenbladet har avslørt at Brit Hjeltnes er gift med Bjørn Myrseth. Hun kan derfor ikke uttale seg om laks. Problemet er at jobben hennes er å uttale seg om laks. Hun er sjef for fiskehelse ved Veterinærinstituttet. Saken dreier seg om en rapport fra 2014 laget av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VMK), som sa at gravide kan spise laks så mye de vil. Dette var en revisjon av konklusjonen VMK kom fram til i 2006, da de anbefalte gravide…

Les mer Les mer

Tilbake